golden goal

golden goal 1.0

(voetbal; sport en recreatie)

eerste doelpunt in de verlenging waarmee een wedstrijd direct beeindigd wordt; beslissend, eerste doelpunt in een verlenging, waardoor er een vorm van sudden death gespeeld wordt
Is in het voetbal in 1996 ingevoerd en in 2002 door de UEFA afgeschaft en in 2004 ook door de FIFA.

Algemene voorbeelden

Gelukkig had de UEFA de golden goal uitgevonden. Die gouden goal betekent dat, bij gelijkspel, de verlengingen meteen eindigen wanneer een doelpunt valt. Vroeger moesten de dertig minuten worden volgemaakt, wat soms nog een korf doelpunten opleverde.

De Standaard,

Euro '96 is het eerste grote evenement waar om de Golden Goal, aanvankelijk "sudden death" genoemd, wordt gespeeld.

Na 90 minuten wezen de bordjes 3-3. De "golden goal" viel in de 94ste minuut. De grote held van de match was Nwankwo Kanu, ex-Ajax en nu Inter Milaan.

De hockeymannen van Amsterdam en Bloemendaal hebben in de halve finales van de play-offs van de Hoofdklasse op vreemde bodem een derde en beslissende wedstrijd afgedwongen tegen respectievelijk Oranje Zwart en Kampong. Mirco Pruyser maakte in de extra tijd de golden goal voor Amsterdam bij Oranje Zwart: 4-3.

Het Nederlands korfbalteam is zoals verwacht moeiteloos groepswinnaar geworden op het EK in Portugal. [...] Rusland eindigde in poule A als derde door een zege op Duitsland: 15-14. Sergej Oesatsjev maakte in de 3e minuut van de verlenging de 'golden goal'.